10 november 2006

Filmpje

De Nederlandse F16’s hebben de afgelopen maanden 34 bommen gegooid, dat zijn er twee per week en ‘meer dan gedacht’, vertelde de luitenant-kolonel van de jachtvliegtuigen toen ik hem interviewde over zijn werk. Op de vooravond van de verhuizing van de F16 ’s naar Zuid-Afghanistan had het squadron een feestje in Kabul. Daarop veel bedankjes, leuke dia’s van het kampleven en ook een filmpje.
Daarop was in schimmige groene beelden te zien wat dat in de praktijk eigenlijk betekent, een bom gooien. De makers van het filmpje hadden er stevige muziek onder gezet maar ook zonder is het effect overweldigend. Je ziet vanuit de lucht een veld, ergens in de Afghaanse binnenlanden. Er staat een hutje. De vlieger richt er zijn richtkruis op en een paar seconden later gaat het gebouw, met alles erop en eraan en erin de lucht in. Het duurt even voor je beseft dat je hier staat te kijken naar live-beelden van de dood van een stel mensen, die met hun huisje en al letterlijk tot stof worden gemaakt. De beelden volgen elkaar op, de ene explosie na de andere, dan weer een huisje, dan weer een voertuig, dan weer een onduidelijk stipje ergens tussen de bomen.
Sommige van de aanwezigen juichen om het spectaculaire resultaat, anderen slaan de hand voor de mond. Een van de teamleden zegt: ,,Ja. ook voor de vliegers zelf zijn die beelden soms weer even schrikken.’’

4 Reactie(s):

Anonymous Anoniem schreef op11 november, 2006 03:37,

Wat dit betreft zou ik willen verwijzen naar m'n reactie op de blog van 7 november. Als gewone burger die nooit mensen doodmaakt ben ik eigenlijk wel benieuwd hoe ikzelf zou reageren op het doelbewust moeten doden van mensen.

 
Anonymous Anoniem schreef op15 november, 2006 22:57,

Heb je dat filmpje niet kunnen bemachtigen? Ben wel benieuwd.

 
Blogger Henkie schreef op16 november, 2006 02:38,

Die anonymous ben ik dus.

 
Blogger Silvan Schoonhoven schreef op22 november, 2006 14:50,

nee, ik heb het filmpje helaas niet. Het is voor intern gebruik.

 

Een reactie posten

<< Naar voorpagina