09 november 2006

Dit land laat je niet los

Kreeg vandaag een rondleiding bij de Nederlandse F16-toestellen die nog een paar dagen op Kabul zijn gestationeerd. Volgende week verhuizen die naar het zuiden van het land. De landingsbaan is daar ontdaan van gaten en gruis, zodat de F16's er kunnen landen zonder dat hun luchtinlaat handenvol grind opzuigt.
De commandant vertelde me over de dag dat de Nederlandse vlieger Michael Donkervoort -door nog onbekende reden-verongelukte. Cor, een lid van het ondersteunend team, vertelde over de afscheidsceremonie voor zijn collega. Een uur voor die zou beginnen, sloeg er vijftien meter naast hem een raket in. Het ding ontplofte niet. Ondanks dit alles heeft Cor het enorm naar zijn zin op de basis en heeft nog geen haast om te vertrekken.
Ook mijn vertrek is onzeker. Er zijn wat problemen met vluchtlijst, waar ik niet op sta. Dat vereist wat heen en weer gebel door de gelederen van defensie-bureaucratie. Tot nu toe krijg ik een goede indruk van het functioneren van de leger-organisatie, dus ook dit misverstand zal zich wel oplossen.